Some call it magic. We call it Sharkbite®.

FAQ

 Mjuka obehandlade plaster

De flesta plastkåpor på utombordare och riggar är lackade, och då är det inga problem att använda Sharkbite Barnacle remover, men… En del riggar är obehandlade vid vattenlinjen och tillverkade av formgjuten mjuk plast, t.ex. Mercury Verados. Dessa tål inte någon form syra vid rengöring! Det gäller alltså alla medel med syra, oavsett fabrikat. Det kan uppstå reaktion som i värsta fall ger en missfärgning, blekning eller fula märken i plasten om ett medel som innehåller någon form av syra får ligga på för länge eller inte sköljs bort mycket noggrant. Mercury rekommenderar endast mekanisk rengöring med ett lätt polerande rengöringsmedel. Mer om detta finns att läsa i Mercurys instruktionsböcker. Om du är osäker på din plastkåpa, kontakta din leverantör av motor eller drev.

Kan jag använda Sharkbite® på min Gummibåt/RIB-båt?

På frågan angående Sharkbite®s påverkan på RIB- eller gummibåt kan jag tyvärr inte ge ett kortfattat svar, men jag ska försöka förklara: Det finns olika typer av PVC, plast och gummi som ofta används på gummi- och RIB-båtar. Beskaffenheten avgör om Sharkbite® påverkar materialet mer eller mindre. Som regel påverkar Sharkbite® inte gummibåtar/PVC. Teoretiskt skulle vissa mjuka lister och packningar påverkas om man skulle glömma att skölja ordentligt, men jag har aldrig varit med om det. Jag har tvättat en hel del RIB-, PVC- och billigare gummibåtar med Sharkbite® utan att det ställde till något och jag har aldrig hört talas om att någon har fått några problem. Alla våra labtester visar att det är grönt att köra med Sharkbite® på Gummi och PVC så länge man sköljer ordentligt efteråt. För säkerhets skull bör du testa på ett litet område först, sedan vara noga med att du sköljer bort medlet noga, så att det inte ligger och ”biter” på din båt.

Kan jag använda Sharkbite® på drevet, aluminium, anoderna, bälgarna och liknande?

Din fråga angående Sharkbite® på aluminium, drev, bälgar mm är befogad. Det handlar ju om så många olika typer av metaller, plaster och andra material. Jag har använt Sharkbite® och rengjort många drev och aluminiumbåtar med ett strålande resultat. Sharkbite® fungerar utmärkt och gör jobbet på gelcoat, metaller och andra underlag. Dock bör man vara försiktig med obehandlade plaster och galvad metall! Medlet är surt och därmed korrosivt. Därför kan en del obehandlade plaster reagera med oönskade fula märken, och aluminiumlegeringar kan anta en annan lyster/färg/skiftning efteråt. Använder du Sharkbite® Barnacle Remover eller annan snäckborttagare på obehandlade plaster eller galvade ytor kan det bli reaktioner och missfärgningar i ytskiktet. Det gäller alltså alla medel med syra, oavsett fabrikat. Vanligt havs- insjö- och förorenat/surt regnvatten påverkar också aluminiumets ytskikt, det är en kemisk reaktion fast det är en långsammare process. Min erfarenhet av att arbeta med Sharkbite® på aluminium och annan metall är att man måste vara noga med att skölja av medlet när man är klar. Sköljer man inte ordentligt så kan medlet på sikt, t. exempel över vintern, orsaka oxidering och kanske till och med korrosion på metall. Sköljer man bort medlet när jobbet är klart så händer ingenting med metallen. Samma regel gäller för plast, gummi, silicon och liknande material, (bälgarna). Som vanligt bör du testa på ett litet område först och lära dig hur fort det går, och hur du bäst arbetar med Sharkbite®. Om du är osäker, kontakta din leverantör av motor eller släp.

Kommer min aluminiumbåt bli missfärgad av medlet?

Det finns lika många aluminiumlegeringar som det finns aluminiumbåttillverkare. Därför kan jag ej med säkerhet säga hur just din metall kommer att se ut när du är klar. Den kommer att bli ren och fin och se ny ut och kanska anta en färg/nyans du inte sett förut. Denna mattas av efter några veckor och metallen återgår till en något mattare nyans. Du kommer att se detta fenomen på den yta du väljer att testa på. Det påminner om ett aluminiumpolish. Det finns alltså ingen anledning till oro och du kan vara trygg med din Sharkbite® Barnacle Remover så länge du sköljer bort medlet när du är klar. Jag rekommenderar alltid att testa på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad.

Kan jag använda Sharkbite® på Brons?

Jag har rengjort några bronspropellrar med Sharkbite® och det blev ett alldeles utmärkt resultat, tycker både jag och ägarna. Sharkbite® fräter inte på metallen mer än på något annat underlag, men brons kan anta en annan lyster/färg/skiftning efteråt. Vanligt havs- insjö- och förorenat/surt regnvatten påverkar också brons, det är en kemisk reaktion fast det är en långsammare process. Du kanske är mer pedant och känslig för en ev. skiftning i metallens beskaffenhet och lyster? Med Sharkbite® kan det upplevas som om det blev ”för mycket av det goda”. Du bör testa på ett litet område först, sedan utvärdera resultatet innan du kör igång.

 Hur förvarar jag min (överblivna) Sharkbite®? Är det OK att lämna flaskan ute i kylan i t.ex. redskapsboden/garaget/båthuset över vintern?

Nej, det är inte OK. Din Sharkbite® skall förvaras varmt, ej kallare än +10°C. Skulle du råka glömma den ute i kylan, så kristalliseras det verksamma ämnet och då blir det inte lika potent som tidigare. Dessutom kan en liten kristall komma att sätta igen/täppa till röret till triggern.

Kommer min Sharkbite® tvätta bort eller förstöra min bottenfärg?

Din fråga angående om Sharkbite® tar bort bottenfärgen är enkel att svara på. Svaret är Nej. Sharkbite® ”biter” inte på, och påverkar inte bottenfärgen. Såväl labbtester som erfarenheten säger så. Inte i något enda fall har jag hört talas om att Sharkbite® påverkar, avlägsnar eller på annat sätt skadar någon bottenfärg. Det finns en hel del olika typer av bottenfärg, slipande och olika typer av gift, tekniker mm. Eventuella ”rinningar” av gammalt vax, båtschampo eller annan tvållösning som sedan spolas bort med högtryck skulle kunna avlägsna eller försämra verkan på en del typer av bottenfärg, framför allt de slipande är känsliga för detta. Har man använt Sharkbite® innan schampot kan det hända att man lite förhastat drar slutsatsen att det beror på Sharkbite®, men så är det alltså inte! Som alltid skall du vara noga med att du sköljer bort medlet så att det inte ligger och ”biter” över tiden i onödan. Jag rekommenderar också att du testar på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad.

Min båt står på en galvad trailer och jag tänker använda Sharkbite® på båten. Då kommer det att rinna ner Sharkbite® på min trailer. Kommer det att påverka min trailer negativt?

Angående om Sharkbite® som rinner ner eller på annat sätt kommer i kontakt med din trailer är befogad. Det handlar ju om så många olika typer av metaller och andra material på en trailer. Jag har använt Sharkbite® på massor av båtar som stått på trailer (de flesta). Beroende på typ av trailer och därmed legering i metallen, samt om det är en lackad yta eller inte, så reagerar det olika. I vissa fall syns ingenting, i andra fall syns det en annan lyster/färg/skiftning efteråt. Medlet är surt och därmed korrosivt. Vanligt havs- insjö- och förorenat/surt regnvatten påverkar också metallen på trailern, det är en kemisk reaktion fast det är en långsammare process. Jag brukar vara noga med är att skölja av medlet även från trailern när jag är klar med båten. Sköljer man inte ordentligt så kan medlet på sikt, t.ex. över vintern, orsaka oxidering och kanske till och med korrosion på metall. Sköljer man bort medlet när jobbet är klart så händer ingenting med metallen förutom en eventuell skiftning i färg/yta. Samma regel gäller för övriga material du hittar på en trailer, som t.ex. plast och gummi.

OBS! Som brukligt vid all rengöring med kemikalier bör du testa på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad. Använder du Sharkbite® Barnacle Remover på obehandlade galvade ytor kan det bli reaktioner och missfärgningar i ytskiktet.

Är Sharkbite® ett gift eller ett bra miljöval?

Ja, Sharkbite® är bra för miljön med tanke på att det bygger på samma syra som finns naturligt i rabarber, är vattenlösligt och därmed snabbt biologiskt nedbrytbart. Sharkbite® påverkar inte miljön negativt över tiden. Skulle du använda medlet så att det rinner ner på t.ex. gräset, så skulle gräset delvis dö, och sedan växa upp snabbt igen.

Kan Sharkbite® Barnacle Remover verkligen få bort alla envisa snäckor och havstulpaner?

Ja, det kan den, både på skrov, drev och propeller. Tack vare sprayfunktionen så kommer den åt där du annars inte hade gjort det. Produkten fungerar utmärkt och gör jobbet på havstulpaner som sitter på de flesta metaller och andra underlag. Sugkoppen, eller ”ringen”, som ofta blir kvar är lite svårare att få bort, men det går oftast bra att få bort även den om man sprayar en andra gång. Det gäller att komma ihåg att verkan blir dubbelt så bra om man sprayar på torr snäcka, samt om temperaturen är högre.

Förslag på arbetssätt: Som brukligt vid rengöring med kemikalier så rekommenderar jag att du börjar med att testa på ett litet område först. Då ser du vad som händer och slipper bli överraskad. Blås av båten och de utsatta områdena med högtryck för att få bort beväxning och lösa snäckor. Låt sedan båten och snäckorna torka. Spraya på ett område i taget och gärna direkt på torr snäcka för att undvika utspädning. Ge det 3-5 minuter beroende på resultatet du kan se. Skrubba/skrapa sedan lite lätt. Skölj därefter noga och låt det torka. Gör om proceduren en gång till om det finns rester kvar. Är du inte nöjd med resultatet så kan det bero på utetemperaturen. Ju kallare, desto mer tid krävs för en reaktion/att smälta/lösa upp en havstulpan. Du kan då behöva låta medlet ligga på några extra minuter. När du är klar så sköljer du av noga med vatten.

Jag har mycket kalk på kakel och i duschkabinen i mitt badrum och det går inte bort med vanligt medel. Kan jag använda Sharkbite® för att få bort kalket?

Ja, det kan du. Lägg märke till att medlet inte är avsett för badrum, men visst går det bra att lösa kalk med Sharkbite®. Både Sharkbite® Waterline Cleaner och Sharkbite® Barnacle Remover löser kalk. Den senare mer aggressivt. Var noga med ventilation och arbeta med en liten yta i taget. För bästa resultat skall du arbeta med varmt vatten för att på så sätt värma upp kalket. Reaktionen kommer att gå mycket fortare då. Som alltid skall du testa på en liten yta först, och sedan vara noga med att du sköljer bort medlet så att det inte ligger och ”biter” över tiden i onödan.

Kan jag använda Sharkbite® när jag skall göra ren poolen och ta bort den där smutsranden i vattenlinjen?

Din fråga angående om Sharkbite® tar bort smutsad eller missfärgad vattenlinje på poolen är lite svår att generellt svara p,å eftersom att materialet/linern varierar en hel del mellan olika pooler, (gummiliner/glasfiber/plast/kakel). Själv använder jag Sharkbite® för att få bort den bruna beläggningen/missfärgningen i vattenlinjen på mitt spa, min bror gör likadant på sin pool med gummiliner, och en del båtägare, som också råkar vara poolägare, har med framgång testat medlet på sin pool och berättat det för oss. Skall du använda medlet på vattenlinjen i en fylld pool gäller följande: Arbeta på en liten yta i taget, t.ex. två meter. Ge det tre minuter och skrubba lite lätt, funkar inte det, ge det tre minuter till, osv. Var noga med att det inte bleker materialet om det är gummiliner. För säkerhets skull bör du testa på ett litet område först. Var noga med att du sköljer bort medlet så att det inte ligger och ”biter” på din poolsida/kant.

[/tabcontainer]