Some call it magic. We call it Sharkbite®.

Tips

 

OBS! Sharkbite® är ett mycket potent medel.

Var därför noga med att testa på en liten yta först så ser du vad som händer och slipper bli överraskad. Använder du Sharkbite® Barnacle Remover på obehandlade plaster på drev och rigg, samt galvade ytor / zink kan det bli reaktioner och missfärgningar i ytskiktet. Om du är osäker, kontakta din leverantör av motor eller släp.

Spola bort löst sittande beväxning och smuts innan du tar fram Sharkbite®

För bästa resultat skall du börja med att blåsa av med högtryck först, då lossnar beväxning och löst sittande smuts som annars hade sugit upp medlet och inte släppt fram det till ytan där vi vill att det skall göra verkan.

Spraya Sharkbite® på torr yta/snäcka

När du har spolat bort beväxning och smuts låter du båten/ytan/snäckan torka. Sprayar du Sharkbite® på en blöt eller fuktig båt blir medlet utspätt och verkan sämre. Sedan kan du spraya Sharkbite® direkt på torr yta eller snäcka. Ge det 3-5 minuter beroende på resultatet du kan se. Skölj därefter noga och låt det torka. Gör om proceduren en gång till om det finns rester kvar.

Varm arbetstemperatur = Snabb rengöring

Sharkbite® biter alltid fort och effektivt. All rengöring med Sharkbite® går snabbt, och det går ännu snabbare i en varmare arbetstemperatur. Ju varmare temperatur, desto fortare går det, och då gäller det att hinna skölja av med vatten så fort det är klart. Prova därför på en liten yta först. Avgör därefter om du skall ta en bit i taget, eller hela båten på en gång. Är du nöjd är det bara att köra! Är du inte nöjd med resultatet så kan det bero på temperaturen. Att det är för kallt helt enkelt. Ju kallare, desto mer tid krävs för en rengöring av vattenlinjen eller för att smälta en havstulpan. Du kan då behöva låta medlet ligga på några extra minuter.

Skölj ordentligt

Du kan vara trygg med Sharkbite® så länge du sköljer bort medlet med vatten när du är klar. Var noggrann, så att det inte blir kvar rester och ”biter” på skrovet/metallen/plasten/gummit/PVCt en längre tid, t.ex. över vintern.

Arbeta metodiskt

Spraya på ett område/en yta i taget och skölj av med vatten efter hand.

Envisa snäckor

Sharkbite® Barnacle Remover får bort snäckorna kemiskt. När medlet kommer i kontakt med kalk så bildas det en syra som löser upp snäckan. För bästa resultat ska du börja med att blåsa av med högtryck, så att all beväxning lossnar, därefter låter du det torka. Sedan kan du spraya direkt på torr snäcka/yta. Ge det 3-5 minuter beroende på resultatet du kan se. Skrubba/skrapa sedan lite lätt på ev. rester av snäckor/sugkoppar. Skölj därefter noga och låt det torka. Gör om proceduren en gång till om det finns rester kvar. Notera att det skummar vitt på de platser det finns kvar rester av snäckor.

 

I korthet:


– Testa på liten yta först, då lär du känna medlet och hur det fungerar just på din båt eller yta med dina förhållanden.


– Slösa inte bort din Sharkbite® på löst sittande smuts. Spola bort det först.


– Använd Sharkbite® på torr yta. Det blir inte utspätt, och verkar snabbare.


– Kall arbetstemperatur = Långsammare rengöring.


– Varm arbetstemperatur = Snabbare/effektivare rengöring.

– Obehandlade plaster: Använder du Sharkbite® Barnacle Remover eller annan snäckborttagare på obehandlade plaster, (t.ex. obehandlad plastkåpa på ett drev), kan det bli reaktioner och missfärgningar i ytskiktet. Det gäller alltså alla medel med syra, oavsett fabrikat. Om du är osäker, kontakta din leverantör av motor eller drev.

– Metall: Använder du Sharkbite® Barnacle Remover på obehandlade galvade ytor kan det bli reaktioner och missfärgningar i ytskiktet. Använder du Sharkbite® Waterline Cleaner kan det ibland uppfattas som en missfärgning eller en flammig yta på vissa typer av metall. Notera att en långvarig exponering i vatten eller på land där metallen utsätts för havs-, insjö- eller förorenat/surt regnvatten ger ungefär samma typ av ytskikt.


– Det kan ibland räcka med utspädd Sharkbite®, särskilt på metaller. Testa dig fram.


– Var noga med att skölja av med rent vatten så att det inte ligger och biter på materialet över en längre tid. Samma sak gäller trailern.


– Förvara din Sharkbite® i en temperatur överstigande +10°C.